maandag 26 december 2011

woensdag 21 december 2011

Gepersonaliseerde T-shirts

Mijn drie pattatjes zijn al anderhalf jaar de allerflinkste oppaskindjes. Echt, ze zijn alledrie even geweldig. Ze zijn stiekem onmisbaar geworden voor mij en als ze in de kribbe of aan de schoolpoort met open armen naar mij komen gelopen, weet ik dat het wederzijds is. Ik kan lachen om hun kattenkwaad, genieten van hun knuffelmomentjes, energie putten uit hun enthousiasme, ... kortom: me uitleven in mijn pseudo-moederrol. Kerstcadeautjes mogen er dus niet aan ontbreken. Ik dacht even terug aan het afgelopen jaar en maakte voor elk van hen een gepersonaliseerde T-shirt.





Gezien de hoeveelheid appels die ik in het afgelopen anderhalf jaar heb moeten schillen, deed ik mezelf ook een cadeautje: een appelschilmachine voor in de keuken daar. Dat ze nu maar appelkes eten!

donderdag 15 december 2011

Badponcho enzo

Bij de FlatNuts, ons pop-rock-acapellakoor, is de babyboom begonnen. Een paar weken terug verdween Nele even van het podium en werd Lore geboren. We gingen dat kleine meisje bewonderen en deden dat natuurlijk niet met lege handen. Mede-FlatNut Katrijn kwam met het badponcho-idee opdraven (zo'n handdoek met een kap en oortjes) en dat idee vond ik meteen geweldig. U moet weten... mijn oren worden twee maal per week geteisterd door de oorverdovende schreeuw van baby O die wel graag in bad gaat maar er niet graag uitkomt. Eens in de badponcho geknuffeld (wat met een trappelende, natte baby niet altijd in sneltempo te verwezenlijken is) keert de stilte snel terug. Die badponcho is mijn ultieme wapen tegen vroegtijdig gehoorverlies. En ik geef toe, zoals het een creatieve naaister past, zag ik daar wel een uitdaging in: badponcho met oortjes! Het is eens wat anders dan slabjes en tutkoorden.

Ik maakte de badponcho twee keer uit badstof, zette de oortjes eraan bij het stikken van de buitenstof, stikte buitenstof en binnenstof met de achterkant tegen elkaar, keerde het boeltje om en topstitchte rondom om mooi af te werken.




Er werden nog wat leuke, fleurige spulletjes bij elkaar gesprokkeld en genaaid om het pakketje volledig te maken:

dinsdag 13 december 2011

grote en kleine tasjes

Kerstmis komt eraan en volgens mij wordt er in vele huiskamers tegen de klok genaaid en gestikt om die zelfgemaakte cadeautjes tijdig onder de boom te krijgen. Hier is het in ieder geval één en al stof, draad, machine en rommel aan de keukentafel. En niet zonder resultaat...

Van de 9 piramidetasjes wandelden er 3 de voordeur uit van zodra ze onder de machine kwamen. Ik had er dus nog 6 over om op foto vast te leggen.



Cadeautje voor mezelf dit jaar is de piekeboe van eloleo. Partituren worden voortaan in stijl meegenomen naar de repetitie. Ik ben tevreden over de tas maar voor de boodschappentasjes die onder de kerstboom zullen belanden, neem ik wel wat werkpuntjes mee: het zakje is in opgeplooide versie niet recht en de opening is te breed. Daar maak ik met plezier werk van bij een volgend exemplaar!

donderdag 8 december 2011

Zelf knopen maken


Het idee vond ik hier. Zelf je knopen ontwerpen, tekenen en opnaaien, ... maar natuurlijk! Dat ik daar nog niet eerder aan gedacht had. Omdat ik geen zin had in het gezeul met mijn naaimachine, werd dit een ideaal projectje voor een Stiksel-avond.

Zo zien ze eruit: getekend en uitgeknipt op schrinkelpapier (of krinkelpapier, u zegt het maar).


Daarna gaan ze de oven in. Na lichte paniek (dat krult en dat draait, aargh!) volgde de euforie. Ik ben best wel trots op mijn knoopjes!

donderdag 1 december 2011

Wannado's and gottado's

Ken je dat, zo van die lijstjes die altijd langer lijken te worden maar nooit korter? Ik heb zo twee lijstjes die de laatste tijd last hebben van onstopbare exponentiele groei. Kijk maar even mee:

Gottado's:
- keukenschort mini en maxi voor Tante D en nichtje
- litsen maken aan de broek van mama L
- slab en co voor het petekindje van G
- baby badhanddoek (zo met een kapje en oortjes) voor baby L van mama N
- stoffen mandje voor prullekes van L
- bedorganizer afmaken voor mij
- douche-organizer maken uit toille cirree voor mij en de huisgenootjes ten voordele van de poetsvrouw
- kerstcadeautje voor papa,
- kerstcadeautje voor broer
- kerstcadeautje vriendin broer
- kerstcadeautje voor oma
- kerstcadeautje voor opa.
- kerstcadeautjes voor de huisgenootjes
- kerstcadeautje voor het feestje met de vriendjes
- rokje voor de feestdagen maken
- ritstasje voor de verjaardag van L
- stempel voor verjaardag W afmaken
- blog over hoodies, stempels,...


Wannado's:
- Hoodie maken uit de rest van de sweaterstof van dit kleed
- avondje stempels maken met haar
- eigen knopen maken uit schrinkelpapier met behulp van deze tutorial
- een kledingsstuk maken voor elk van de oppaskindjes
- alle muziek voor onze Lief!-cd uitschrijven, inzingen en afmixen
- ontwerp maken voor de cd-hoes
- de speelgoedkoffer schilderen
- kratjes van de mandarijnen schilderen en ophangen als juweelorganizers
- eigen coockiecutters maken met deze tutorial
- een tas maken voor mijn partituren van deze leuke bende
- een muts-sjaal (zo in één stuk) maken uit fleece en tricot om me te wapenen tegen de winterkou.
- een reeks poppenkastpoppen ontwerpen en maken
- en nog zoveel meer...

We zullen er maar aan beginnen zeker?!