zondag 30 januari 2011

freestyling

Het weekend bracht sfeer; feestsfeer!

Het moment dus om wat "losser" te zijn. Weg met terughoudendheid. Zo ook in mijn naaicreaties. Geen patronen, geen plan, gewoon wat experimenteren.

Het boterhamzakske, omdat ik eens iets wou doen met ruitjesstof die ik bij ikea had gekocht. Tis niet perfect maar hé, 't was freestyle!



Ik moet sinds kort steeds medicatie op zak hebben. Er was dus nood aan een ritstasje. Het was voor mezelf en het was "freestyle" dus ik ben niet heel streng geweest op rechtheid van de stof, mooie stiksels,.... Buitenzijde is gordijnstof van kringloopwinkel en het is gevoerd met stevige canvas is fuchsia van ikea.



Het verhaal van O. (de alerte lezer herinnert zich dat hij net 1 werd): Hij heeft de smaak van sabbelkoekjes te pakken. Slabben volstaan hier niet meer. Ik was genoodzaakt groot geschut te voorzien. Gemaakt uit een ikea-douchegordijn. Afgewerkt met biais.

woensdag 26 januari 2011

De ikea-rok

De volgende uitdaging was een rokje voor mezelf. Voila.

Het is een A-lijnrokje uit Ikeastof. Er staat een zwarte biaisband aan onderaan. Er zit een rits in en het is volledig gevoerd.


Patroon en "tips en tricks" haalde ik bij Madame.



maandag 24 januari 2011

De babysl"Eef"en.

Speciaal voor flexje:





Er zal binnenkort een baby geboren worden die de trotse bezitter wordt van deze babysloefen. Ze zijn gemaakt van nepleer (te koop bij Pauli's) volgens dit patroon met bijbehorende tutorial.


De mama mag flaneren met de bijpassende luiertas. Die is gemaakt uit hetzelfde nepleer (2 kleuren) en een gewone stof met streepjespatroon (restanten van een rok). Het patroon en de tutorial van "The detour daiperbag"vind je hier.



Wie weet vindt de aanstaande mama nog wel enkele kleinigheden in die luiertas de handig kunnen zijn met klein grut in huis...






vrijdag 21 januari 2011

roggekussentjes

Wat geef je aan je oma als ze 80 wordt? Juist. Een roggekussentje.







In de kringloopwinkel vond ik dit heerlijke "bompastofje". De koordbiezen zijn gerecycleerde biaisband van een ikeahanddoek (nee, hier wordt echt niets weggesmeten). De binnenstof is van badstof van een, u raadt het al: ikeahanddoek. De koordbiezen zijn aan de hoekpunten mislukt (daar zal ik toch eens op moeten oefenen) en de sluiting van velcro kon iets beter afgewerkt worden. Ik ben toch niet ontevreden over het resultaat. Let ook op het label: strijkpapier op lint. De vulling is rogge, op aanraden van Mme Zsazsa. Als je dat moet geloven is rogge de nieuwe kersenpit. Ready to test!





En oja: gelukkige verjaardag Oma!



(Enkele uren later)

Getest en goedgekeurd.

Omdat we hierthuis allemaal dikke koukleumen zijn (en ik die koordbiezen juist wou krijgen) maak ik er nog een paar. Deze keer zet ik er een rits in. Dat die te smal is om de vulling met rogge door te persen is bijzaak :-). De koordbiezen maak ik uit één lang stuk, dat scheelt! In de hoeken knip ik de biais in zodat die mooi gebogen loopt. Viola.



woensdag 19 januari 2011

Nog meer geslabber...

Deze keer voor de knappe dochter van onze gastheer en gastvrouw op oudejaar.




Eerst op dezelfde manier als de slabben in badstof, deze keer gewoon (maar stevig) stof:


En dan één zonder lintjes, met velcro:



De slab met velcro is met de losse hand getekend en was iets te ruim om de hals. Ik zou de velcro wat breder opstikken volgende keer en de linten iets korter maken.

dinsdag 18 januari 2011

Het eerste prutswerk.

Het eerste prutswerk was voor O, die 1 jaar wordt. O is de jongste uit een gezin met drie kindjes waar ik huismoeder@interim oftewel "nanny" ben. Zo gaat dat tegenwoordig in welstellende gezinnen met hard werkende ouders.



In ieder geval: een geimproviseerde tas met twee slabjes erin. Ik heb geen patronen gebruikt en geen speciale technieken.


Zo ging ik te werk voor de slabbetjes:


1) vorm uitknippen uit badstof en stof.

2) applicatie uitknippen

3) applicatie opstikken op badstof met zigzagsteek (werkt beter met stretchsteek, dan trekt het minder krom. Kan misschien ook met vlieseline maar daar kan ik nog niet mee werken. Iemand tips?)

4) biais dubbelstikken of lint klaarleggen

5) de twee kanten met goede kanten op elkaar leggen, de lintjes tussen de stofjes leggen en een halve cm laten uitsteken, rondom stikken ongeveer een halve cm van de rand. Hierbij een keergat laten van ongeveer 7 cm.

6) Eventueel de naad verstevigen ter hoogte van de lintjes (ik stik daar een paar keer over en weer).

7) Keren en het keergat dichtnaaien met blinde steek.


Het tasje was zwoegen, zweten en zuchten. Ik weet zelfs niet meer hoe ik het nu uiteindelijk in elkaar gekregen heb. Het zit bovendien vol fouten en ik zou er heel wat aan veranderen als ik het nog eens maak. Geen uitleg daarbij dus.


















maandag 17 januari 2011

Mannenstem

Op de valreep van 2010 werd er aan de deur gebeld. Of ik even naar beneden kon komen, vroeg een onbekende mannenstem. En toen kwam het: een vreugdesprongetje. Zogenaamde 'insiders' weten dat het nog zelden gebeurt dat ik, bij het horen van een mannenstem, een vreugdesprongetje maak. Maar ik deed het, op de valreep van 2010!


Ik gritste met een gretige blik de doos uit zijn handen, bedankte vriendelijk en liet de -bij de doos horende- man aan de deur staan. Ik repte me als de bliksem richting scharen en messen voor het betere uitpakwerk.


Daar stond hij dan, een paar minuten later al. Mijn eerste naaimachine.


Danku postbode!




vrijdag 7 januari 2011

Iedereen doet het!

Iedereen doet het!

Wie over een naaimachine beschikt, blogt zijn laatste nieuwe creaties de wereld in. Tot nu toe rekende ikmezelf tot de "watchers", terwijl ik de tutorials, uitgewisselde tips en truckjes toepaste op mijn eigen naaimachine en creaties.

But here I am: Onbeschaamd gezwicht voor het bloggersplatform der vlaamse naaivrouwen. Wie weet zet ik er binnenkort zelfs naaiwerkjes op!